Het is een vaak gehoord misverstand dat een homeopathische behandeling altijd lang duurt. Dit hangt helemaal af van de klacht. Bij acute klachten kan juist snel een verbetering optreden , vaak zie je al binnen 24-48 uur ( soms zelfs eerder) na het toedienen van een homeopathisch middel een herstel; zo niet , dan wordt er een vervolgmiddel ingezet.

Bij chronische complexe problemen zijn er om het verloop van de behandeling goed te kunnen volgen meerdere contact momenten nodig

Tijdens het vervolgconsult kijk ik terug naar de afgelopen periode en bespreken we het verloop van uw klachten. Op grond daarvan stel ik het voorschrift bij en ontvangt u de nieuwe middelen.

 

Ik werk volgens de ziekteclassificatie:
In de klassieke homeopathie van Samuel Hahnemann staat de ziekte centraal. Hahnemann was de eerste arts die verschillende ziekten indeelde in categorieën. Dit noemde hij de ‘ziekteclassificatie’. Met deze methode kan de klassiek homeopaat alle factoren die aanleiding geven tot ziekte analyseren. Hierdoor ontstaat inzicht in;

  • de oorzaken van acute klachten, zoals een epidemie of een sluimerend aanwezige erfelijke aandoening, die soms opleeft;
  • de oorzaak van chronische ziekten door;
    • chronisch medicijngebruik en vaccinaties (iatrogene ziekten)
    • ziekten ontstaan door een verkeerde leefstijl (pseudo chronische ziekten)
  • erfelijke chronische ziekten (chronisch-miasmatische ziekten)

Samuel Hahnemann onderscheidde de volgende categorieën;

Erfelijke ziekten
Ziektes en risico’s die we vanuit onze ouders of grootouders mee gekregen hebben; familiaire risico’s.
Iatrogene ziekten
Dit zijn ziektes en risico’s die ontstaan vanuit geneesmiddelgebruik of vaccinaties; de bijwerkingen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de korte termijn, maar ook de schade op de lange termijn.
Incidenten
Hiermee bedoelde Hahnemann onze biografie. Dingen die we meegemaakt hebben en veel impact op ons hebben gehad kunnen invloed hebben op hoe we ons voelen. Er wordt gekeken welke sporen bijvoorbeeld het overlijden van opa, een ernstig ziek zusje of een scheiding op ons hebben achtergelaten?
Acuut miasmatisch
Acuut miasmatische ziekten kennen vaak een heftig verloop. De patiënt heeft een longontsteking, een galsteenaanval, hooikoorts, een migraine aanval, dikke darmontstekingen, blaasontsteking enz. Iemand is op dat moment heel erg ziek. Het is een ziekte van binnenuit, vaak getriggerd door een incident, een prikkel van buitenaf. De berken bloeien en de periode van hooikoorts breekt aan. We vatten kou en krijgen een longontsteking. Opa overlijdt en de dochter raakt in een depressie. De echtgenoot wordt ontslagen en krijgt een burn-out.
Epidemische ziekten (tussenziekten)
Epidemische ziekten zijn ziekten die via een besmetting van buitenaf worden overgebracht, zoals de griep, legionella, sars, bof, mazelen, rode hond, pfeiffer en anderen. Als we goed gezond zijn dan zijn we prima in staat deze ziektes door te maken zonder ook maar één enkele complicatie. De besmetting en het doormaken van de ziekte blijft dan keurig binnen de perken en maken ons niet ziek.
Sycosis
Sycosis is wat specifieker. Hier vinden we alleen informatie wanneer iemand in zijn leven besmet is geraakt met Gonorroe. De besmetting is exogeen en op zich goed te behandelen. Het is ook mogelijk dat er een besmetting met Gonorroe heeft plaatsgevonden bij één van de voorouders.
Syfilis
Ook dit is een erg specifieke categorie. Binnen deze categorie is er sprake van een besmetting met de geslachtsziekte Syfilis. Voor deze ziekte geldt hetzelfde als vermeld bij Sycosis. Goed te behandelen wanneer het eerste symptoom zichtbaar wordt. De behandeling vraagt meer tijd wanneer er al sprake is geweest van onderdrukking (antibiotica).
Psora
Psora is onze constitutie. We worden geboren met ons eigen lijf, onze eigen erfelijke belasting, mogelijkheden en onmogelijkheden, kwaliteiten en zwakke plekken en deze optelsom staat garant voor onze constitutie. Met onze fysieke en onze mentaal/emotionele gesteldheid valt of staat ons leven. De grootste kunst is om te zorgen voor een optimale balanssituatie. Een optimaal actie-reactiepatroon wat de verstorende invloeden van buitenaf kan elimineren en ons afweersysteem zo wakker mogelijk houdt.