Meer vrijheid / minder beperking?

Meer vrijheid / minder beperking?

Redactie: Stichting Artsen Covid Collectief

Sinds zaterdag mag Nederland weer ‘open’ met wederom nieuwe regels. Winkels mogen open tot vijf uur. Wel op afstand. Met een niet-stoffen mondkapje. En niet teveel mensen tegelijk. Restaurants: dicht. Kunst- en cultuursector: dicht. Sport beperkt tot hen met een groen vinkje. Zomaar een greep uit de nieuwe regels die gelden tot 25 januari.

Coronatoegangsbewijzen zorgen voor een vals gevoel van veiligheid en geven geen gezondheidswinst. Wat ze wel geven is inbreuk op grondrechten, medisch geheim en privacy.

Het volgen van deze en nieuwe regels zou nog weleens schadelijker kunnen zijn dan velen van ons op dit moment overzien. Ze zijn een directe bedreiging voor het voortbestaan van het MKB, horeca, sport (met het groene vinkje op de corona app) en de kunst en cultuursector. Het MKB, een belangrijke pijler van onze maatschappij, maar ook andere branches, staan op het punt van omvallen…
Hier maken we ons zorgen over. Het MKB en de andere sectoren zijn wat Nederland rechtop houdt. We roepen dan ook iedereen op deze branches te steunen.

Het virus blijft onder ons. Voor de meeste mensen vormt dit geen probleem. We weten wie de risicogroepen zijn, die kunnen we op vrijwillige basis beschermen. Nu is het moment om onze maatschappij te normaliseren.
Het virusgevaar is wel voorbij en is nu endemisch. We kennen het virus en weten er veel van. We hebben goede ideeën over hoe we het zinvol kunnen aanpakken. Gericht op risicogroepen waarbij we de rest van de maatschappij zo min mogelijk schade toebrengen. Risicogestuurd:Bescherming risicogroepen en ouderen, eventueel door vaccinatie, op vrijwillige basisMensen die Covid hebben doorgemaakt en niet-risicogroepen vrij laten en geen maatregelen opleggenTesten alleen bij klachtenVrijheden ‘gegeven’ vanuit beperkingen zijn geen vrijheden. We zien onnavolgbare beperkingen die de samenleving worden opgelegd, zonder gedegen wetenschappelijke onderbouwing (of zelfs vanuit een onwetenschappelijke achtergrond tot stand gekomen). Met een aantoonbaar netto negatief resultaat op het gebied van de volksgezondheid.
Er is geen transparantie over de totstandkoming van de maatregelen, data worden niet beschikbaar gemaakt door de overheid en het rivm. Er zijn geen onafhankelijk toetsende partijen. Maar wel censuur en polariserende media. 
2G-wetten die uitsluiting bevorderen zijn in de maak. En dat alles zonder enige koppeling naar de volksgezondheid.

Deze gang van zaken zou bij ons allemaal grote vraagtekens moeten oproepen.
Het wordt tijd om expliciet na te gaan denken over welke wereld wij voor onze kinderen willen achterlaten en welke grondrechten en vrijheid wij hen gunnen. Laten we daar met elkaar over in gesprek gaan met als doel perspectief te bieden op basis van goed onderbouwde en onafhankelijk onderzochte feiten. Geleid door een helder ethisch kompas, op basis van gelijkheid waarbij (keuze)vrijheid voorop staat. 

Welke acties? 
Hoe kunnen we nog sterker en breder onze visie laten horen? Heb je goede ideeën? Laat het ons weten!­­­­
­­­­☆ Nieuwe campagne­
­­­­De Gezondheidsraad adviseert het coronavaccin beschikbaar te stellen voor gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Voormalig minister Hugo de Jonge van VWS nam dit advies nog dezelfde dag over. Vanaf 18 januari zullen de eerste prikuitnodigingen op de deurmat vallen. Volgens de Gezondheidsraad wegen de voordelen van vaccineren op tegen de nadelen. Het Artsen Collectief komt tot een andere conclusie, omdat er nog weinig bekend is over het vaccineren van jonge kinderen met de nieuwe mRNA-vaccins en de gezondheidswinst verwaarloosbaar lijkt.
Lees ons hele statement hierover >
 
Om dit statement kracht bij te zetten, zijn wij een campagne gestart:­­­­
­­­­Gezonde kinderen vaccineren tegen corona. Waarom eigenlijk?
Gok niet met de gezondheid van je kind. Bescherm je kind met informatie.
Lees hier 8 overwegingen voor je een besluit neemt.
­­­­
­­­­Download de brochure of de verkorte flyer direct op onze campagnepagina. En deel deze campagne zoveel mogelijk. De flyers en een poster zijn ook te bestellen via onze shop. ­­­­
­­­­☆ Laatste nieuws en ontwikkelingen­
­­­­Permanent prikken in het vaccinatiepaviljoen
Wie wil er een zevende of achtste prik? In de Kamerbrief van 29-12-2021 staat dat de regering tientallen miljoenen vaccins heeft ingekocht voor nog drie prikrondes in 2022 en twee prikrondes in 2023. Waar de regering naar lijkt te streven, is dat de bevolking elke paar maanden een prik neemt. En dat vanwege een seizoensgebonden luchtwegvirus met een overlevingskans van 99,85%. Wat daarbij vergeten wordt is dat al die prikken ook een afnemer vereisen. Hoe groot is de bereidheid van de bevolking om mee te werken aan een programma van permanent prikken? Meer lezen >
 
Help ons door de censuur heen te komen!

Huisarts Jan Vingerhoets schreef een open brief aan de artsen en verpleegkundigen van de GGD, omdat hij zich grote zorgen maakt over de vaccinatie van 5 tot 11-jarige kinderen. In zijn brief legt hij uit waarom een vaccin voor verreweg de meeste kinderen niet nodig zal zijn. LinkedIn haalde binnen een uur zijn bericht weg. Help ons om door de censuur heen te komen. Verspreid de open brief van Jan Vingerhoets zoveel mogelijk, door dit bericht te delen. Meer lezen >­­­­
­­­­☆ Links ­
­­­­Mensen vragen zich af waar ze nu in deze tijd nog naar toe kunnen voor zorg en andere zaken. Op deze pagina verwijzen we je naar een aantal websites van organisaties die zich in zetten – net als wij – voor een inclusieve samenleving zonder medische discriminatie.­­­­
­­­­☆ Samen staan we sterker!­
­­­­Het Artsen Collectief groeit gestaag. Inmiddels zijn er zo’n 42.000 vrienden, waarvan bijna 2.600 geverifieerde medisch professionals! Ook op social media vinden we steeds meer gehoor. Zo hebben we op Instagram bijvoorbeeld bijna 75.000 volgers en op Telegram ook al meer dan 32.000. Dank voor jullie steun! ?­­­­
­­­­#VanAngstnaarVertrouwen­
­­­­Het is nu belangrijker dan ooit dat ons geluid breed gedragen en zichtbaar wordt. Daarvoor is jouw hulp nodig!

Volg ons op TwitterInstagram en Telegram en deel onze berichten, filmpjes etc. zoveel mogelijk en praat erover in jouw netwerk.  

Daarnaast kun je je op onze website aanmelden als vriend, helper en/of donateur. We mogen ons gesteund voelen door al ruim veertigduizend mensen die net als wij vinden dat je gezonde mensen vrij laat en geen maatregelen oplegt en kwetsbare mensen, op basis van vrijwilligheid, bescherming biedt.

Samen staan we sterker. Van angst terug naar vertrouwen! ­­­­
­Colofon:
Stichting Artsen Covid Collectief
[email protected]
www.artsencollectief.nl